Філологічний факультет

Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка

Розширене засідання випускової кафедри філологічного факультету

У четвер, 25 квітня 2024 року, відбулося розширене засідання випускової кафедри іноземної філології та освітніх технологій і проєктної групи ОПП Середня освіта (Мова і література (англійська). Метою зустрічі було обговорення змін щодо обов’язкових компонентів ОПП. Під час засідання гарант освітньо-професійної програми Бирюк О.В. виступила з пропозицією змінити форму підсумкової атестації здобувачів освіти: замість складання двох кваліфікаційних екзаменів з запровадити захист магістерської роботи та складання одного кваліфікаційного екзамену, ураховуючи рекомендації Проєкту Стандарту вищої освіти України за спеціальністю 014.02 Середня освіта (Англійська мова і зарубіжна література) для другого магістерського рівня та досвід провідних ЗВО. Було запропоновано виділити 9 кредитів на написання магістерської роботи та 3 кредити на науково-дослідну практику за рахунок перерозподілу кредитів на практичну підготовку.

Доц. Стеченко Т.О. з огляду на впровадження написання магістерської роботи та науково-дослідної практики запропонувала конкретизувати назву ОК «Методика наукових досліджень», перейменувавши цей курс на «Технології наукових досліджень», а також переглянути та оновити зміст цієї дисципліни, враховуючи необхідність виконання магістерського дослідження на належному рівні.

Доц. Шакура Ю.О. обґрунтувала доцільність трансформації ОК «Історія зарубіжної літератури другої половини ХХ-поч. ХХІ ст.» в розширений курс «Історія зарубіжної літератури», що охоплює основні періоди літератури, що вивчається, від давнини до сьогодення. Було запропоновано виділити на цей курс 6 кредитів, зважаючи на значний обсяг навчального матеріалу, та викладати протягом І та ІІ семестрів. Відповідно була внесена пропозиція перенести ОК «Теорія літератури» з ІІ в ІІІ семестр.

Доц. Гергуль С.В.висловила думку про недоцільність ОК «Цифрові технології в освіті та науці» як окремого компоненту ОПП та запропонувала включити навчальний матеріал щодо використання сучасних інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій в зміст навчальних дисциплін циклів загальної та професійної підготовки, що сприятиме формуванню відповідних навичок і вмінь у конкретних предметних областях і сферах професійної діяльності.

Доц. Смоліна С.В. виступила з пропозицією перенести викладання ОК «Методика викладання іноземних мов у ЗВО» та ОК «Методика викладання зарубіжної літератури у ЗВО» з ІІІ в ІІ семестр, обґрунтовуючи це необхідністю вичитки цих дисциплін до початку виробничої практики студентів у ЗВО в ІІІ семестрі. Крім того, було запропоновано виділити години на лабораторні заняття з цих навчальних дисциплін.

Учасники засідання одностайно підтримали висунуті пропозиції та рекомендували вченій раді філологічного факультету затвердити запропоновані зміни до ОПП «Середня освіта (Мова та література англійська)», освітнього рівня «магістр».

Автор тексту – Ольга Бирюк