Філологічний факультет

Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка

Молодіжний аматорський театр “EX LIBRIS” Національного університету “Чернігівський колегіум” під керівництвом Марини Каранди

Коротка історія театру

З січня 2014 року при кафедрі філософії та культурології діє молодіжний аматорський театр «EX LIBRIS», художнім керівником якого є кандидат філософський наук, доцент кафедри Марина Каранда, автор двох драматургічних збірок.
Творче кредо колективу: «Граємо, щоб оживали добрі книги».
У репертуарі кожного сезону є вистави з циклу «життя великих» (вистави про Лесю Українку, Довженка, Бетховена), «ігри у класики» (інсценізація творів С.Цвейга, Р.Бредбері, О.Генрі, Дж.Селінджера.), «соціальний нерв» (вистави про сімейні проблеми, булінг, ПТСР у ветеранів війни) та «мотиватори для малечі». Колектив має досвід читок і постановок за творами сучасних авторів, таких як Неда Неждана, Наталка Ворожбит, Філіп Дік, Валерій Герасимчук. Експерименти сягають пошуку виразної форми у філософсько-психологічному напрямку.
У креативній співпраці з професійними митцями міста колектив виконав проєкт «Соціальна творчість театру EX LIBRIS: свобода від наркотиків» за підтримки міському бюджеті участі на 2019-2020 рр. Також театр виконав проєкт «Мода на добре мистецтво» за фінансової підтримки Швейцарського бюро із розвитку культури в Україні (2017-2018 рр.). Творчий колектив показав більше 30 вистав, відвідав більше 10 міст завдяки гастролям, декілька випускників пов’язали своє життя з професійним театром.


Антинаркотична вистава «Потьмарення» за романом Філіпа Діка у постановці Є.Бондаря (прем`єра 4 вересня 2020 р.) має чисельні відзнаки на фестивалях «Мистецька сотня», «Під маскою легенд», зокрема за режисуру, за кращу чоловічу роль (Олександр Білогура), за сценографію, за актуальну проблематику.

Рік широкої війни не знищив колектив, лише загартував волю до культури. Вистава «Лицар та смерть»(жовтень-листопад 2022) за мотивами творів Шекспіра, Сервантеса та Кафки гралася під час блекаутів, вистава «Звірі з Херсону та Святий Миколай» (грудень 2022) підтримала сиріт полеглих воїнів, літературна композиція «Ігри з літерою Ш» (березень 2023) увела ім’я Тараса Шевченка у світовий контекст культури.
Останні 7 років режисером театру є актор драми Євген Бондар. Незмінний музичний режисер Анатолій Новак. Хореографи-постановники останніх сезонів Вікторія Ліщук, Ольга Польгуй, Олексій Сокол. 2022 рік – режисер Віталій Решинський, у 2023 році долучилася як режисер Ольга Мелашенко
Візитівка колективу – історична вистава «Маузер та маки» (липень 2023 р) за драмою Марини Каранди. Це надзвичайно актуальна декомунізаційна постмодерна біографія генія українського живопису Олександра Мурашка, вбитого більшовиками. Вистава здобула перемогу та відзнаку від професійного журі у жовтні 2023 на Фестивалі українського театру «ДЕНЬ ТЕАТРУ.2023», м. Київ.
Листопад – читка зі збором коштів на ЗСУ за твором Селінджера «Чудовий день для рибки- бананки», з тренінгом на тему ПТСР.
Грудневі імперези колективу – антиросійська вистава «Як лисички шукали Святого Миколая »(4 та 23 грудня), «Літературник або подарунок одному воїну на фронт»23 грудня.


Детальніше з творчістю колективу можна ознайомитися за посиланням : https://sites.google.com/d/1wElv4Z5mKyLf27NTKqU4nslAeYwnPj9N/p/15wMfCbdDbLp-eLE_iOQMyXbXqkczjBab/edit?sharingaction=ownershiptransfer