Філологічний факультет

Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка

Театр EX LIBRIS звітує про активності цього, ювілейного року. Можна сміливо казати, що був він максимально насиченим, адже цілих шість вистав подарував колектив під орудою доцента Марини Каранди чернігівцям. Рік розпочали з повноформатної історичної драми про вбитого бiльшовиками художника Олександра Мурашка “Маузер та маки” ( покази в Художньому музеї імені Галагана і “вдома”, в університеті). На волонтерських засадах декiлька разів дали перформативну читку за Селiнджером “Чудовий день для Рибки-бананки” про душевний стан вiйськового з ПТСР (всi кошти задонатили на ЗСУ).
Зробили вистави з iнтерактивом для найменших глядачiв – “Як лисички Миколая шукали” (для сиріт наших полеглих воїнів), а до літніх канiкул – “Пригоди в краïнi Логоляндiï”.
Поставили драму-фантазiю “Блакитно-бузковий будинок” про життя та творчiсть видатноï латвiйськоï поетеси Аспазiï. Вперше тут стиль сюрреалізм апробували. І мрію заслуженого педагога, вчителя зарубіжної літератури Лії Сарани, втілили. Вона люб`язно надала оригінальні наукові розвідки для створення вистави.
Поексперименували з японськими мiфами та класикою у виставі “Ïï високість Аoï” за Мішімою.
За iнiцiативи випускників Олi Мелашенко й Сашка Білогури провели два благодiйних лiтературники ( теми – декаданс та закатованi режимом поети). З подачі Улі Оленської відбулася лекція про український стрій з елементами театралізації. Показати молоді українські вечорниці вирішила Віка Горох – ми не відмовили у театральній реконструкції вечора на Андрія.
Із нетеатрального, але корисного, згадаємо участь у акціях “Подаруй військовому книгу”, “Адресна новорічна посилка” (відправили на фронт воїну, у якого нема родини), дизайнерські експерименти у дворі музею Галагана (посадили декоративні кущі).
А ще були тренiнги з Євгеном Бондарем, Вiкторією Лiщук, Олександром Ковалем на підвищення майстерності колективу. І тренінги, зустрічі, які ми самі давали молоді (12 школа, Пенітенціарна академія, школа Мудрангелики), спiльне дозвiлля, ювілейний капусник на 30 осіб та десятки годин репетицiй, якi зрештою вилилися у продуктивний театральний сезон.
Нинi ваш Eх Libris йде на заслуженi канiкули, але загальна залюбленiсть колективу у мистецтво дає надію, що новому сезону бути.
Побачимося, любi глядачі!
Слiдкуйте за анонсами!
Пост скриптум. Цього сезону колектив здобув перемогу на Всеукраїнському фестивалі аматорських театрів “Українські музи не мовчать”. Але мріє про спільну і велику Перемогу і дякує ЗСУ за можливість культурного розвитку.