Філологічний факультет

Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка

Жива історія: враження від лекції Євгенії Подобної

24 листопада 2023 року студенти першого курсу філологічного факультету разом із завідувачем катедри української мови та літератури Хомич Тетяною Леонідівною та професоркою Лілік Ольгою Олександрівною відвідали гостьову лекцію видатної української журналістки та документалістки Євгенії Подобної. Її ім’я стало відомим завдяки неймовірній книзі «Дівчата зрізають коси», яка визнана Шевченківським лавреатом 2020 року.
Організатором усього цього дійства є Віра Дмитрівна Курико.
Тема лекції “Сучасна українська документалістика та репортаж” висвітила не лише важливі аспекти сучасної документалістики, але й розглянула вплив цього жанру на формування свідомості суспільства. Також було акцентовано на важливості відображення реальності тут і тепер через призму слова та зображення.
Євгенія Подобна поділилася власним багаторічним досвідом у військовій журналістиці та документуванні реальності, надаючи слухачам унікальну можливість зануритися в журналістську майстерність; звертала увагу на важливість висвітлення життєвих історій та викликів, з якими зустрічаються герої її творчості.
Лекція надихнула молодь на подальший розвиток у сфері журналістики, відкрила перед студентами нові перспективи реалізації власних творчих здібностей.
Євгенія Подобна продовжує нести свій вклад у висвітлення подій, що формують сучасність, залишаючи за собою слід у серцях та розумах слухачів. Адже слово та образ мають силу змінювати світ.

Текст Катерини Труби