Репортаж з-за кордону №6
Мене звати Марина Савеко. Завдяки англійській, що вивчала на бакалавраті та шліфувала на магістерській програмі «Культурологія», нині маю високий рівень адаптивності саме у мовному просторі Австрії. Мова допомагає мені здійснювати тут комунікацію та викладати англійську для українців онлайн. Австрійці, окрім власної німецької, всі знають англійську, від малятка у парку до бабусі під кабінетом стоматолога.
Відень – місто великої культури. Музеї із розкішними колекціями – то справжній рай для культуролога. Наразі вхід до нього ще й безкоштовний для українців. Кожен вікенд веду своїх австрійських друзів до музею і розказую їм усілякі цікавинки. Фах дозволяє.
Паралельно розказую їм про українську культуру та традиції. Австрійці дивуються нашому розмаїттю та винахідливості. А ще цікава австрійська штука, називається “palatschinken” (палачінкен) – млинці на Великдень. Те саме, що наші налисники, один в один, тільки їдять вони їх не з сиром, а з абрикосовим мармеладом або нутелою. І славнозвісний десерт «захер» дуже схожий на наше тістечко “Вокзальне” або торт «Празький». Думаю, що нашим культурам ще потрібно багато відкрити спільного, і не тільки у кулінарії.