Філологічний факультет

Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка

Грона Наталія Вікторівна

доктор педагогічних наук, доцент, нагороджена нагрудним знаком «Відмінник освіти України».


ORCID: https://orcid.org/0000-0003-2578-2865

Google Академії: https://scholar.google.com/citations?user=E0SoTlgAAAAJ&hl=ru
NATALIIA HRONA – Doctor of Pedagogical Sciences, Associate Professor


Коло наукових інтересів:
• методика навчання української мови;
• компетентнісний потенціал шкільного курсу української мови;
• проблема формування текстотвірних умінь.


Є автором більше 100 наукових і методичних видань, зокрема, навчальних посібників: «Практикум з методики навчання української мови», «Уроки літературного читання», «Текстознавство», «Текст і його складники», «Вивчення творчої спадщини І.Я. Франка», «Робота з текстом: учимося розуміти, аналізувати, створювати», «Методика вивчення граматики», «Формування орфографічної компетентності учнів молодшого шкільного віку», «Експрес-порадник учителя НУШ: короткий термінологічний словник», «Пильнуймо український правопис».
Освіта:
• У 1997 році закінчила Ніжинський державний педагогічний інститут, присвоєна кваліфікація «вчитель української мови та літератури».
• У період з 2007 по 2011 рік навчалася в аспірантурі Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова за спеціальністю 13.00.02 «Теорія та методика навчання української мови» і працювала над дослідженням «Формування у молодших школярів орфографічних умінь і навичок на основі знань про фонетичну і графічну системи української мови».
• У 2012 році присуджено науковий ступінь кандидата педагогічних наук зі спеціальності теорія та методика навчання (українська мова).
• З 2012 року працювала над докторським дослідженням «Система підготовки студентів педагогічного коледжу до формування у молодших школярів текстотворчих умінь»
• У 2018 році присуджено науковий ступінь доктора педагогічних наук зі спеціальності теорія та методика навчання (українська мова).
• У 2020 році присвоєно вчене звання доцента кафедри української мови і літератури Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.
Навчальні дисципліни: «Методика навчання української мови», «Типологія помилок», «Літературне редагування».